14 mars 2019

Kontakt

Allergena faror

Många av de allra vanligaste livsmedlen, exempelvis mjölk och spannmål, är också de som oftast orsakar allergi. Det medför att sammansatta livsmedel och maträtter alltid kräver extra uppmärksamhet. Dessutom kan allergi uppkomma mot i princip vilket livsmedel som helst.

Allergiska reaktioner kan i värsta fall vara livshotande. Detta kallas anafylaxi och innebär en reaktion som oftast kommer snabbt med akut, kraftig påverkan på andning, blodcirkulation och flera organ. I Sverige drabbas uppskattningsvis 250 barn och ungdomar av anafylaxi varje år. Mjölk, ägg och vete är exempel på livsmedel som framkallat anafylaxi.

Symtom från hud, luftvägar och mage är vanligast vid allergiska reaktioner. Symtomen kommer oftast snabbt men kan dröja upp till flera dagar. Det kan exempelvis vara nässelutslag, klåda, svullnad, rodnad, förvärrat eksem, astmatiska andningsbesvär, snuva, magsmärtor, illamående, kräkningar eller diarré.

Det är viktigt att förstå att allergi kan uppkomma mot i princip vilken typ av livsmedel som helst. Vad som ger en reaktion, och vilken mängd av det allergiframkallande ämnet som ger besvär, kan variera mellan olika individer.

Information om allergena ingredienser

Ni måste kunna informera matgästerna om maten innehåller följande ingredienser eller produkter av dessa:

Råvara

Kommentar

Spannmål som innehåller gluten

Vete, råg, korn.

Personer med celiaki kan serveras ren havre, som producerats för att vara fri från andra spannmål. Den rena havren ska vara märkt med ”glutenfri”. Observera att veteallergi är inte samma sak som glutenintolerans, och kan ge allvarliga reaktioner.

Kräftdjur

T.ex. Räkor, kräftor, krabba.

Allergi mot skaldjur är inte samma som allergi mot fisk, men kan förekomma samtidigt.

Ägg


Fisk

Allergi mot fisk är inte samma som allergi mot skaldjur, men kan förekomma samtidigt.

Jordnötter


Soja


Mjölk

Allergi mot mjölkprotein kan ge allvarliga reaktioner och får inte förväxlas med laktosintolerans. En person med mjölkproteinallergi kan inte äta laktosfria produkter utan måste ha helt mjölkfria alternativ.

Nötter

Nötter, dvs. mandel , hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queenslandsnöt, samt produkter därav.

Selleri

Selleri är vanligt i buljong.

Senap

 

Sesamfrö


Svaveldioxid

Används som konserveringsmedel i b.la torkad frukt och vin.

Lupin

Kan förekomma i bröd och bakverk.

Blötdjur

T.ex. musslor, bläckfisk.

 

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.