14 mars 2019

Kontakt

Kylhaveri

Om temperaturen ändras

Smörgåspålägg

Om temperaturen i den kylförvarade maten skulle gå upp på grund av exempelvis kylhaveri får ni bedöma vilka varor som kan sparas, vilka som bör användas på en gång och vilka som måste kastas. Färdiglagad mat och färdiga sallader är exempel på känslig mat. Till de mindre känsliga varorna hör:

  • inläggningar, sylt/marmelad, ketchup/senap
  • förpackade och oöppnade mejerivaror
  • oljor, matfetter, dressingar
  • ägg

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

”Bäst-före-datum” på mat som sparas gäller inte längre om förvaringstemperaturen har varit för varm. Märk dessa förpackningar med ett kortare datum. Läs mer om kylvarors hållbarhet

Mat som är märkt med ”sista förbrukningsdag” är extra känslig och är inte lämplig att spara efter ett kylhaveri. Säkerheten kan inte garanteras för mat med ”sista förbrukningsdag” om förvaringsanvisningen inte har följts.

Blanketter

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.