15 mars 2019

Kontakt

Beredning av specialkost

Arbetsytor som används till beredning av specialkost måste rengöras noggrant.

Rör i en kastrull

Märk upp kärlen

Märk gärna kärlen med namn/maträtt redan från början, så minskar risken att förväxla eller glömma bort. Märk helst lådan och inte locken eftersom det finns en risk för att locken förväxlas.

De dagar som den ”vanliga” maten går att servera till en eller flera matgäster med allergi eller annan överkänslighet måste det finnas tydlig information om det. Annars finns det risk att den vanliga maten serveras felaktigt till en matgäst om en specialportion saknas av misstag.

Särskilda redskap till specialkost

Använd nydiskade skärbrädor för beredning av specialkost

Använd alltid särskilda redskap till specialkosten. Tänk på att specialkosten ofta består av mat till personer med olika allergi. Det kan t.ex. finnas ägg i en mjölkfri maträtt och då är det viktigt att se till att den mjölkfria maträtten inte blandas med en äggfri maträtt. Handhygienen är extra viktig när ni hanterar specialkost. Håll koll på lock! Skydda mot spill och skvätt.

Använd nydiskade brickor eller skärbrädor som arbetsyta för att göra i ordning smörgåsar eller andra rätter till en matgäst med allergi.

Följ recepten!

Det är viktigt att följa recept så att ni kan ge rätt information om innehållet. Om något saknas eller läggs till, så anteckna det på receptet. Om ni ska mäta temperatur i en specialrätt, så rengör termometern både före och efter.

Faror och åtgärder

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.