14 mars 2019

Kontakt

Förvaring av specialkost

Specialkost med notering innehåll

Matvaror som används till specialkosten ska inte förorenas med spill från annan mat. Se till att förpackningar är stängda/övertäckta. Ett sätt att underlätta ordning och rengöring kan vara att sortera mindre förpackningar med exempelvis mjölkfria produkter för sig på ett bleck.

För att undvika missförstånd är det bäst att allergener endast nämns på förpackningar och inte på hyllor, löstagbara lock eller dörrar. Det vill säga att ni gärna kan skriva ”specialkost” eller ”här finns fri-från-varor” på en hylla eller en dörr, men att ni däremot reserverar ord som t.ex. ”mjölkfritt” och ”glutenfritt” till burkar, kantiner eller förpackningar. Annars blir det lätt fel eftersom olika varor kan råka finnas på samma hylla eller bakom samma dörr.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.