14 mars 2019

Kontakt

Tugg- och sväljvänlig mat

Anpassning som gör maten säker

små skålar med mat i

Säker mat till matgäster med problem att tugga och svälja handlar om en anpassning av konsistens. Matportioner, som kan sättas i halsen eller som är för besvärliga att äta upp, kan inte betraktas som säker mat.

Hur ni ska utreda behoven hos matgästerna och hur maten ska anpassas finns att läsa om i

Säker hantering av konsistensanpassad mat

De som behöver konsistensanpassad mat är bland de allra känsligaste av matgästerna. De behöver mat som är extra lätt och god att äta, för att få i sig tillräckligt med näring.
Mat som delas, hackas eller finfördelas blir mer känslig för tillväxt av mikroorganismer. Därför behövs extra omsorg om hygien och temperatur.

Några punkter att tänka på:

  • Förvara kylvaror som ska användas till konsistensanpassad mat i +4°C eller kallare.
  • Var noga med att inte låta maten vara i rumstemperatur mer än absolut nödvändigt
  • Skydda maten med lock eller plastfolie
  • Hantera maten med redskap så mycket det går istället för med händerna
  • Lägg omsorg på matens smaksättning och utseende
  • Märk maten tydligt så att den kommer till rätt person
  • Märk med konsistenstypen tillsammans med maträttens namn t.ex. ”Grov paté, Skärgårdsfisk med potatismos”
  • Mat med gelékonsistens, som äts kall, ska serveras nylagad. Lång kylförvaring innebär risk för tillväxt av Listeria.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.