12 mars 2019

Kontakt

Bakterier

Bild bakterier

Antalet bakterier i råvaror kan vara miljontals per gram. De flesta bakterier som finns på råvarorna behöver vi egentligen inte bekymra oss om. Men flera av dem kan förstöra maten om den förvaras fel. Ibland kan det finnas sjukdomsframkallande bakterier i maten.

Om maten förvaras kallare än +4°C eller varmare än +60°C hindras bakterier från att föröka sig. De allra flesta bakterierna dör vid kokning. Men det finns ”sporbildande” bakterier som kan överleva. Därför är snabb nedkylning viktig för att hindra bakterietillväxt medan maten är ljummen.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.