14 mars 2019

Kontakt

Matlådor, livsmedelsinformation

Bild, matlådor

Matlådor kan vara beställda i förväg och skickas hem till matgästen. Då bör det finnas med information så att den som lämnar lådan till matgästen kan svara på frågor om innehållet. Lådor kan också säljas som ”take away” direkt från serveringen. I båda dessa fall kan information om maten lämnas muntligt eller skriftligt.

Information som ska lämnas:

  • innehåll av eventuella allergen från EUs allergenlista t.ex. ” innehåller mjölk, fisk, selleri”

Om konsumenten frågar efter det ska ni också kunna lämna följande uppgifter:

  • Beteckning (vad det är för maträtt) t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”
  • Ingredienser t.ex. ”lax, potatis, broccoli, lök, salt, rapsolja, sojalecitin” osv. I detta fall behöver inte ingredienserna komma i ordningsföljd efter vikt.
  • Nettovikt
  • Bäst-före-dag
  • Förvaringsanvisning
  • Kontaktuppgifter för tillagningsköket t.ex. ”Centralköket, Matgården, 022-87 65 43”
  • Eventuella anvisningar för uppvärmning om det behövs

Detta gäller både lådor med en eller med flera portioner i, som är varma, kalla eller frysta.

Matlådor som inte är beställda i förväg utan t.ex. säljs från obemannad kyldisk i en butik räknas som färdigförpackade. Dessa lådor ska vara märkta med alla obligatoriska märkningsuppgifter.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.