12 mars 2019

Kontakt

Överkänslighet

Bild, tomater

Överkänslighet kan betyda mer än allergi mot ett protein. Vissa livsmedel, bland annat citrusfrukter och vissa frukter och bär, kan ge en försämring hos en del små barn med eksem eller orsaka klåda och rodnad runt munnen. Reaktionen är inte en allergi.

Celiaki (glutenintolerans) är en allvarlig överkänslighet som innebär att tarmen skadas av gluten som finns i vete, råg och korn. Laktosintolerans är en överkänslighet som ger symtom som gaser och diarré. Laktosintolerans ska inte förväxlas med den allvarligare sjukdom mjölkproteinallergi. Mjölkproteinallergiker måste utesluta all sorts mjölkprodukter inklusive ost, smör och laktosfria produkter. Laktosintoleranta bör begränsa sitt intag av mjölkprodukter men kan äta hårdost och laktosfria och laktosreducerade mjölkprodukter.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.