13 mars 2019

Kontakt

Salmonella

Salmonella är en tarmbakterie som kan finnas hos djur och människor. Smitta kan spridas med förorenat vatten, kött, ägg och opastöriserad mjölk. Om förorenat vatten använts till bevattning kan smittan också spridas till bladgrönsaker, färska kryddor och groddar.

Salmonella är sällsynt i svenska djurbesättningar. Använd svenska ägg om ni ska göra maträtter med ägg som inte upphettas. Skölj grönsaker noggrant, framförallt bladgrönsaker. Håll noga isär rått kött från ätfärdiga rätter. Hetta upp maten till minst +70°C vid tillagning.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.